Czech Open 2012

18.07.2012 00:40

Mezinárodní festival šachu a her Czech Open 2012 probíhající v Pardubicích má aktuálně na programu turnaje v rapid šachu, na kterých budou náš oddíl reprezentovat Petr Hroník a Karel Jukl. Turnaje začnou ve středu v podvečer, kdy proběhnou první tři kola. Zbylých šest kol se odehraje v průběhu čtvrtka. Hraje se tempem 2x 15 min + 10 s / tah a výsledky se započítávají na nově zavedené "rapid" ELO FIDE, kterého jsou oba hráči hrdými majiteli díky účasti na Zvolském rapidu 2012. 

Petr (fide elo 1955 / rapid fide elo 1962) si zahraje turnaj G2, které se hraje jako Mistrovství Evropy amatérů s ELO FIDE <2000. Petr bude chtít navázat na úspěšnou účast na loňském ročníku, kde obsadil pěkné 8. místo. Vrabčáci si štěbetají, že letos chce útočit na medailové pozice.

Karel (fide elo 1759 / rapid fide elo 1750) si zahraje turnaj G3, které se hraje jako Mistrovství Evropy amatérů s ELO FIDE <1800. Pro Karla je to historicky první účast na Czech Open a případným fanouškům vzkazuje, že bude bojovat ze všech sil.

Průběh turnaje lze sledovat zde G2 a zde G3.

 

 

Na místo jsme dorazili kolem půl čtvrté, zaregistrovali se a ubytovali se na studentských kolejích. Po krátkém odpočinku jsme zamířili do místa dění. Turnaj začal s mírným zpožděním, takže bylo dost času poklábosit s naším kamarádem Mirkem Šilhavým, který byl v turnaji G3 nasazen jako jednička. Jak se později ukázal v takto děleném turnaji je nasazení je startovní listina hodně orientační a nebyl problém narazit na velmi silného soupeře i v druhé půlce startovního pole.
 
 
V prvním kole si Petr zahrál s mladou Ruskou. Získal pěšce ve střední hře. Ve věžovce dalšího a po vynucené výměně věží neměla soupeřka nárok. Karel lehkomyslně manévroval figurami ve středu šachovnice, až si přivodil dvou tahovou vidličku a po ztrátě figury radši spadl na čas. Zajímavý výkon předvedl Mirek, který v těžké koncovce získal soupeřova koně a stál se střelcem a pěšákem proti holému králi. Střelce lehkomyslně obětoval, v zápalu boje si nevzpomněl na pravidlo opozice a pěšáka neproměnil
 
V druhém kole Karel proti slabší soupeřce nezaváhal, získal 2 pěšce a kvalitu a po delším boji výhodu proměnil v bod. Petr si v otevřené pozici dal se soupeřem závod ve žraní pěšců, ve kterém byl soupeř o dva kousky úspěšnější. Petrovi se ale podařilo postup pěšců úspěšně blokovat a vybojoval remízu. V dalším zápase nezaváhal a slabšího soupeře vyškolil v útoku na pěšcovou slabinu. Karel přišel ve střední hře o kvalitu a v prohrané koncovce se snažil soupeře alespoň otravovat koníkem, což se nakonec vyplatilo, jelikož soupeři spadnul brambor.
 
 
Do druhého dne jsme vstupovali s optimismem, který nám bohužel do konce turnaje nevydržel. Petr se ve čtvrté partii turnaje zapletl do matové sítě 11. leté Rusky a byl nucen kapitulovat. Útěchou mu může být, že tato talentovaná dívčina nakonec celý turnaj vyhrála, když ztratila pouhý bod. Karel se držel oblíbené strategie útoku po královském křídle, který soupeř odrazil jen za cenu rozhození pozice a ztráty několika pěšců. V koncovce pak již soupeř tahal za kratší konec a nakonec se vzdal.
 
 
V pátém kole si Karel zahrál s mladým hráčem z Islandu, který ho překvapil Stonewall útokem. Podařilo se mu protlačit centrálního pěšce a Karel byl nucen kapitulovat. Petr si připravil pěkný matový útok, na který jeho soupeř nenašel odpověď. V dalším kole Karel opět sevřel svého soupeře na královském křídle, útok ale nedotáhl do konce a v horší pozici si dovolil parádičku, která ho stála figuru a celý bod. Petr se v pozici na digramu domníval, že výměna těžkých figur vede pouze do remízové koncovky a tak nabídl soupeři smír. Ten s radostí přijal, neboť pozice je pro něj již beznadějná.
 
Černý na tahu již partii nezachrání. Najděte proč?
 
Po krátkém obědě turnaj vstoupil do závěrečné fáze. Která bohužel pro nás rozhodla o celkovém neúspěchu naši výpravy. Karel rozehrál Skandinávskou aktivněji než jeho soupeř, přehlédl vyhrávající kombinaci, zazmatkoval a ztratil kvalitu i partii a nečekaně tak postavil sněhuláka. Petr ve vidině proměny pěšce obětoval kvalitu, což ho také stálo celý bod.
 
 
V osmém kole dostal Karel slabšího soupeře, který si s jeho kulaťákem příliš nevěděl rady a nechal si dát mat. Petr ve věžovce přehlédl dvou tahový mat a opět nabídl remízu, kterou soupeř přijal. V posledním kole si Karel připravil do koncovky lepší pozici, tu ale nevyužil a tak se soupeřkou dohodl na remíze. To Petr již rozhodně na remízu chuť neměl a také ji v patnáctém tahu odmítl. V touze po vítězství bohužel přehlédl ztrátu figury a s turnajem se rozloučil prohrou.
 
Nakonec jsme tedy oba získaly přesně polovinu možných bodů a průměrné bylo i naše konečné umístění. Přesto ale převládl pozitivní dojem z turnaje, na kterém bych vyzdvihl velmi vyrovnanou kvalitu všech účastníků. Nakonec jsme tedy odjížděly s předsevzetím zahrát si příští rok znovu.
 

 

- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Czech Open 2012

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.