Brodce B - Příbram B

18.02.2016 21:46

První zápas finálové skupiny Regionálního přeboru nám nabídl možnost odvety jediné prohry v základní skupině. Na domácí půdě jsme přivítali ŠK Příbram - Baník B. K zápasu jsme nastoupili plni odhodlání a motivováni snahou odčinit malátné výkony z předchozího zápasu se Stříbrnou Skalicí. Naše sestava nebyla sice nejsilnější, ale já bych jí označil jako ideální, jelikož nastoupili skutečně kmenoví hráči B-čka: Juraj Steiner, Petr Hroník, Milan Holub, Otto Frischmann, Karel Jukl, David Zvolenský, Martin Vašák a o místo v sestavě se výbornými výkony a chutí do hry hlásící Vojta Dudek.

Strategii zápasu stanovil kapitán jasně: “tři body z posledních tří šachovnic a zbytek nějak ušmudlat”. Šachoví elévové musí ukázat svoji rostoucí sílu a prokázat tak, že to jsou právě oni kdo budou do budoucna tvořit základ týmu. Jak bylo naplánováno, tak se i stalo.

První a nejkrásnější partii zápasu sehrál Vojta Dudek. V oblíbené variantě Skandinávské obětoval rutině figuru za nepříjemný útok, se kterým si soupeř nedokázal poradit.

Rychle dohrál i David Zvolenský, kterého chtěl soupeř překvapit několika oběťmi v Sicilské. David se agresivní hrou soupeře rozhodit nenechal a i s téměř holým králem dal soupeři ochutnat vlastní meducínu v podobě matu dvěma střelci.

Karel Jukl získal ze zahájení drobnou východu, ale trošku tápal v hledání správného plánu na zesílení pozice a tak i vzhledem k vývoji zápasu přistoupil na remízové tendence soupeře. Opačně pojal partii Otto Frischman, který možná ne úplně záměrně rozpoutal na partii pěknou divočinu a ostrou hrou pomalu tlačil soupeře do velké časové nevýhody. To se mu podařilo, když soupeř v časovém presu nenalezl ideální tahy a nakonec si nechal dát jednotahový mat.

Martin Vašák hrál od začátku velmi aktivně a jeho soupeř naopak pasivně. Situace postupně vyústila v silný útok na krále, zisk kvality a následně si soupeř v beznadějné pozici raději nechal spadnout čas. Martin tak zakončil tříbodové kombo naší omladiny a rozhodl rovněž o našem vítěství v zápase. Jelikož už bylo o výsledku zápasu rozhodnuto, přestal Milan Holub lavírovat v remízové koncovce s  lepším jezdcem proti střelci a dohodl se s soupeřem na smíru. O plychtu naopak velmi dlouho bojoval Juraj Steiner, když jeho soupeř měl v jednu chvílí i tři pěšce navíc. V koncovce s nestejnopolými střelci a věží nakonec remízu udržel.

Nejdelší partii sehrál Petr Hroník, když oba soupeři vyčerpali i časový přídavek a dostali se do závěrečné kisny. Petr si ale situaci zkomplikoval sám, když několikrát přímočarou cestu k výhře nevyužil. Podle vlastních slov stál od počátku lépe získal pěšce a i když měl vlastního izoláka ve středu šachovnice měl údajně situaci pevně v rukou a postupně se propracoval až k zisku věže. Bohužel ze dvou možností si vybral tu, po které dal soupeř vidličku králem a věž si dobral zpět. Následně mu ještě soupeř s pěšcem méně a vzdáleným králem nabídl přechod do vyhrané pěšcovky, kde Petr nedal na intuici nutně oznamující, že to už musí být vyhrané na všechny způsoby a při podrobném propočtu varianty tak dlouho počítal až nic nevypočítal. Škoda, tahle se zápas protáhl o další dvě hodiny a Petr si mohl procvičit věžovou koncovku s jedním pěšcem. Soupeř sice správnou obranu neznal, ale i tak byl vzhledem k blížícímu se časovému limitu výsledek nejistý. Nakonec Petrův pěšec doklopýtal až na sedmou řadu a když soupeř zjistil že ho nemůže kvůli hrozící ztrátě věže dobrat byl výsledek zápasu stanoven na konečných 6,5:1,5.

Díky remíze Sedlčan s Říčany jsme tak upevnili náskok v čele tabulky na rovných 5 bodů a k celkovému vítězství nám stačí i remíza v následujícím předposledním kole se Sedlčany.

Výsledky prvního kola.

 

Poř.

Družstvo

Part.

+

=

-

Body

Skóre

PtsV

1

JAWA Brodce B

8

7

0

1

21

40,5

32

2

ŠK KDJS Sedlčany A

8

5

1

2

16

38,0

30

3

Klub šachistů Říčany 1925 E

8

4

2

2

14

35,5

26

4

ŠK Příbram - Baník B

8

4

0

4

12

32,5

24

-Karel Jukl -
 

—————

Zpět


Diskusní téma: Brodce B - Příbram B

Datum: 20.02.2016

Vložil: Petr

Titulek: K zápasu

Nakonec to ten zbytek (předek) "ušmudlal" tak dobře, že z posledních třech šachovnic by k celkovému vítězství stačil pouhý jeden bod.

—————