Brodce "C" - Sedlčany "B" (3 : 2)

04.02.2012 18:13

Martin Vnouček sází na vítězství Brodců v Regionální soutěži a sázka mu tentokrát vyšla. Závěr soutěže bude ještě napínavý a první místo, ač relativně vzdálené, si můžeme uhrát sami.  Pokud zvítězíme v příštím kole ve Skalici, čeká nás v posledním kole na domácí půdě finálový rozstřel s Vlašimí C.

 

Jawa Brodce C ELO Výsledek ŠK KJDS Sedlčany B ELO
Jiří Třebický 1727 1/2 Petr Havelka 1911
Martin Vnouček 1584 1 : 0 Miroslav Vyterna 1503
Radek Bumbálek 1375 0 : 1 Jan Sadil 1488
Karel Jukl 1735 1/2 Pavel Sadil 1374
Jan Dvořák 1363 1 : 0 Jan Mandovec 1790
CELKOVÝ VÝSLEDEK ZÁPASU: 3 - 2

 

Sedlčany B dorazily k zápasu v očekávané sestavě (chyběl pouze na druhé desce hrající Pavel Kutil). Přestože jsou zatím poslední a bez jediné výhry, rozhodně nepůsobily odevzdaným dojmem. Soupeř měl navíc elovou převahu na první a třetí šachovnici, takže se mohlo semlít téměř cokoliv.

Začátek se nesl v duchu hrubých chyb hostů, kteří ve vyrovnaných pozicích přehlíželi dvoj i jednotahové kombinace. Nejprve svou partii „vypustil“ Miroslav Vyterna, který daroval Martinovi figuru.
 
Miroslav Vyterna – Martin Vnouček: 13.fxe5 …

 

Bílý mohl místo tahu v partii s klidem vyměnit černopolného střelce a partie by pravděpodobně spěla k remíze. V pozici na diagramu má ale černý velmi jednoduchou hru. Dvojúder 13. … Jxe5 eliminuje napadení jezdce a současně hrozí vidlička Jf3. Bílý tedy již nestihne stáhnout svého střelce a ten se stane minulostí. Černý si sice vyrobil luxusního trojpěšce, ale útok jeho figur již nelze zastavit. Bílý si navíc nemůže dovolit dobrat dámou pěšce na g5, protože po odskoku jezdce z pole e5 hrozí bílému nepříjemný odšach. V tomto duchu partie bohužel pro Sedlčanského hráče pokračovala, přišel o dámu a bylo po partii.
 
Na poslední šachovnici přišel jednotahově taktéž o figuru soupeř Honzy Dvořáka. Partie se již dále nekomplikovala, takže velmi rychle vedeme 2:0. Hosté začínají být trochu otrávení, Martin Vnouček začíná promýšlet obsah svých „výkřiků“ na vlašimský web, prostě to vypadá, že ještě zvládneme menší brunch. Chyba lávky, nejsme v Anglii, takže s jídlem budeme čekat minimálně na oběd. Vše se ještě velmi zkomplikuje.
 
Na druhé šachovnici totiž v souboji mládežníků zarputile bojuje Jan Sadil a domácí Radek Bumbálek má velké problémy, když se snaží se svým králem vyhnout nepříjemným šachům a matům, kterými soupeř neustále doráží. Hrozí i všelijaké vidličky a oběti, prostě šachový teror. Radek ale svého krále úspěšně provedl minovým polem soupeřových nástrah. Předvedl „rošádu horem“ a přes d2-c3-b3 svého krále bezpečně uklidil na a2.  Po výměně dam pak partie ztratila veškerý náboj a spěla k jasné remíze. Já jsem jen těsně potlačil nutkání naznačit Radkovi, aby nabídl remízu a s myšlenkou „ať si mladí zahrají“ jsem se věnoval svojí partii, takže jsem ani přesně nezaznamenal, kde náš hráč udělal v koncovce chybu a byl nucen se vzdát. Soupeř stahuje náš náskok na 2:1.
 
Já jsem předvedl svoji typickou hru letošní sezóny. Přestože jsem si v zápase minulého týdne vyslechl oprávněnou kritiku: „Ty opravdu vždycky musíš vymyslet jak jednotahově vyhranou pozici tahat ještě 20 tahů“, jsem tomu tentokrát málem nasadil korunu. Můj soupeř začal dámský gambit relativně pasivně a dovolil mi obsadit pole e4. Získal jsem velikou prostorovou převahu a ideální pozici pro útok na královském křídle. Místo rychlého úderu jsem ale začal bezúčelně lavírovat a dal soupeři šanci k protihře. Ten začal moje útočící figury napadat pěšci "a-tempo" a zdálo se, že již nezabráním materiálovým ztrátám.  To už nad mojí partií začal kroutit hlavou i Martin nechápaje, co tam vymýšlím a neuskočím si s napadeným jezdcem. Bohužel mám jediné ústupové pole, na kterém si zablokuji věž, o kterou bych vzápětí přišel. Už to vidí i Martin a úsměv z tváře se mu rychle vytrácí. Na první šachovnici totiž bojuje Jirka Třebický s téměř o 200 elo bodů silnějším Petrem Havelkou. V tuto chvíli bych si na vítězství našeho týmu skutečně nevsadil.
 
Petr Havelka se na Jirku pečlivě připravil a už od začátku ho nepouštěl do žádných divočin. Petr zvolil klasickou variantu Skandinávské hry. Jirka tentokrát nahradil pasivní d3 (prohra se Standou Vávrou) aktivnějším d4 a byl v průběhu partie trošku lepší. Petr Havelka ale veškeré hrozby našeho hráče bez větších obtíží eliminoval, a tak se soupeři po necelých 30 tazích dohodli na remíze. Stav utkání 2,5:1,5. Již nemůžeme prohrát a já stále přemýšlím, jak se vyvléct z prekérní pozice a partii nějak nenápadně zremizovat.
 
Na remízu to ale nevypadá ani náhodou. Mojí jedinou šancí je kontrovat materiální ztráty matovým útokem a doufat v chybu soupeře. Musím tedy hrát vabank.
 
Pavel Sadil - Karel Jukl: 21. … Vg6 22. f5 …
 
Místo přesného Vh6 (což jsem neviděl, bílý nyní nemůže dobrat jezdce, protože po 22. … Vh6 23. gxh5 Dg5+ je nucen materiál se ztrátou vrátit nebo dostane mat) hraji 22 … Vg5. Nabízím soupeři remízu a lákám ho na připíchnutí věže. Soupeř je nucen vzhledem ke stavu zápasu moji nabídku odmítnout a ke svojí smůle se chytá do nastražené léčky.  Po 23.Sh4?? Vxg4+ 24. hxg4 Dxh4 hrozím jednotahovým matem. Za ztracenou kvalitu si dobírám zbylé královské pěšce a partie je pro mě již vyhraná. Rychlé zakončení partie ale nevidím. Soupeř v pro něj komplikované pozici dále chybuje, ale správně odhaduje moji nejistotu ohledně dalšího postupu a nabízí remízu. Já se rozhodně necítím být morální vítěz partie a vzhledem k tomu, že plichta nám zajišťuje celkové vítězství, přijímám.
 
Vyhráváme tedy nejtěsnějším rozdílem 3:2. Dolní Kralovice prohrávají v Sázavě.  Vlašim má toto kolo volno, takže se dotahujeme na čelo tabulky. Pokud vyhrajeme i v příštím kole, je šance na vítězství ve skupině reálná a s Martinem Vnoučkem bude asi chvíli k nevydržení. Rozhodne se každopádně ve férovém boji nad šachovnicí.
- Karel Jukl -
Tabulka RSE po sedmi odehraných kolech:
Pořadí Družstvo Počet bodů
1. Spartak Vlašim C 14
2. Dolní Kralovice B 13
3. Jawa Brodce C 13
4. Jiskra Zruč nad Sázavou 12
5. ŠK KDJS Sedlčany A 11
6. Klub šachistů Říčany 1925 G 7
7. Sokol Postupice 6
8. Stříbrná Skalice 3
9. ŠK KDJS Sedlčany B 2
 

Předzápasová upoutávka:

—————

Zpět


Diskusní téma: Brodce C - Sedlčany B

Datum: 04.02.2012

Vložil: martin

Titulek: tynec sedlcany b

karle pekny,povedlo se ti to,nasmal sem se.jinak ja opravdu nechtel mluvit dvakrat za sezonu,za to se omlouvam.

—————

Datum: 04.02.2012

Vložil: martin

Titulek: Re: tynec sedlcany b

myslim to tak ze kazdy by mel mluvit pouze jednou

—————