Brodecké mládí se začíná otrkávat

16.02.2012 23:52

Příroda nám o víkendu nadělila opravdu krutou zimu, a tak pohled na teploměr vybízel spíše k setrvání pod peřinou. Žákovská liga ale měla velmi dlouhou pauzu a naše mladé natěšené šachisty by snad neodradilo, ani kdyby se venku čerti ženili. Důvěra vložená do našich promrzlých autobaterií se nám bohatě vrátila. Turnaj v Neveklově se opravdu povedl! Zažili jsme spoustu napětí, vyhrocených soubojů i nefalšované dojetí vítězů.

Turnaj v neveklovské sokolovně dirigoval ostřílený Luděk Laubacher, takže vše běželo jak na drátkách, a to samozřejmě i díky bezproblémovému losování Petra Havelky.

Luděk Laubacher při vyhlašování vítězů.  Petr Havelka udílí pokyny před dalším kolem.

 

Naším hrdinou dne byl bezesporu teprve 6 letý Dan Vasilev. Dan vlétl do turnaje C jako vichřice a už od prvního kola nenechal nikoho na pochybách, že dnes bude pro všechny velmi nepříjemným soupeřem. Po třech výhrách v řadě se na trvalo usadil na první šachovnici, kde odolával náporů svých soupeřů až do konce turnaje.

 Těžký souboj s o hlavu vyšším soupeřem. Dalším tahem mat!

 

Ve čtvrtém kole Dan sice pouze remizoval, ale pak již nepřipustil ohrožení své vedoucí pozice. Dalšími třemi výhrami v řadě turnaj vyhrál. Bojovalo se přitom až do posledního rozhodujícího kola, které nervózně sledovalo celé osazenstvo naší šachové výpravy.

Nečekaný příjezd fanoušků všechny potěšil. Zasloužený potlesk pro vítěze.

 

Kryštof Mojd se vrhl do turnaje jako vždy s obrovským zapálením. Po výhře v druhém kole ale usnul na vavřínech a následně postavil nepopulárního sněhuláka. V posledních dvou kolech tedy musel zachraňovat svoji čest. To se mu povedlo, i když se nezachoval jako šachový gentleman a obě své soupeřky porazil.

 Chce to řádně promyslet. Šachová lekce č. 2: hraje se všemi figurkami.

 

Turnaj B, ve kterém jsme měli zastoupení v podobě bratrů Vašákových, sliboval vyhecované souboje se vším všudy. Smolně začal Martin, který prohrál hned v prvním kole s vlašimským talentem Jakubem Vojtou. Rychle se ale oklepal a začal se turnajem probíjet sérií výher. Ondra dostal ve třetím kole pozdější vítězku turnaje. Ta ho překvapila v zahájení, když jeho nejistou hru odměnila odšachnutím koně. Materiální výhodu si udržela až do koncovky a vítězství si pohlídala. Tím se oba hráči bodově srovnali a dal se čekat souboj na ostří nože. Ten příšel v pátém kole, kdy los svedl dvojčata proti sobě. V zápase byl od začátku aktivnější Ondra, který dokonce ve vhodnou chvíli obětoval figuru a Martina efektně zmatil střelcem a koněm. Martin tedy musel znovu dotahovat. V dalším kole Ondra zaváhal ve chvíli, kdy mohl udržet zablokovaného střelce navíc, ale kombinaci přehlédl a ve vyrovnané věžovce díky několika nepřesnostem prohrál.

Všechny varianty se musí pečlivě propočítat.  18 ... Dd6 a Ondra by zachránil střelce.

 

Boj tedy pokračoval až do posledního kola. Martin načapal svého soupeře na švestkách už v 6. tahu, kdy mu zasadil dvojúder a partii rozhodl. Ondra také bodoval, takže oba bratři získali rovných 5 bodů. Z důvodu lepšího pomocného hodnocení skončil přece jenom v celkovém umístění Ondra o jednu příčku před Martinem.

    Nerovný souboj.  Předávání cen.

 

Výsledky:
 
5. Vašák Ondřej
6. Vašák Martin
 
1. Vasilev Dan
24. Mojdl Kryštof

 

Fotogalerie

- Karel Jukl -

—————

Zpět


Diskusní téma: Brodecké mládí se začíná otrkávat

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.