Mistrovství Čech 2016

27.10.2016 14:59

Poslední říjnový týden probíhá stejně jako v předchozích letech v Harrachově Mistrovství Čech mládeže. V letošním roce naše výprava zahrnuje pouze dva kvalifikanty Davida Zvolenského a Vojtu Dudka. Cestou jsme nabrali ještě našeho hosta z 1. ligy Honzíka Pecku a v Harrachově se připojili ke kamarádům z Vlašimi a Sedlčan, abychom spolu vytvořili šachovou rodinu bojující o co nejlepší umístění a postupy na jarní Mistrovství Čech.

David i Vojta aktuálně trpí rostoucí formou a nemalými ambicemi. Postupových míst je ale pouze 8 v každé kategorii a k jejich dosažení je nezbytný bezchybný výkon i troška toho štěstí. Štěstíčku naproti kluci vykročí pod pečlivým dohledem trenérů Vítka Moravce a Ondry Matějovského, kteří je budou den co den připravovat na jednotlivé soupeře.

Po prvních čtyřech kolech jsou již karty rozdány a rýsují se mantinely dalších bojů. První dva zápasy proběhly v relativním klidu a podle papírových předpokladů jsme vše vyhráli. Chleba se začal lámat ve třetím kole: David rozehrál hezky sicilku s bílými, která později přešla do nadějné koncovky. V té David nezvolil nejlepší postup a výsledkem byla ztráta bodu. Vojta šel do Skandinávské, ale chtěl se vyhnout případné soupeřově přípravě, a tak ve třetím tahu dobral na d5 dámou. Výsledkem byla optická převaha soupeře a nepříjemné útočné tendence. Vojta si ale vše pečlivě pohlídal a udržel remízu. V úterý přihrál Davidovi los velmi těžkého soupeře, který v Královské Indické téměř nedal našemu hráči šanci. David tak musel kapitulovat podruhé v řadě a má v necelé půlce turnaje 50% bodů. Šanci na dobré umístění stále má, ale musí přijít body i se silnými hráči. Vojta šel ve čtvrté partii dobrovolně do francouzské, ve které si vytvořil hezký útok po královském křídle a postupně obklíčil soupeřova krále. Z pozice, která si přímo říkala o efektní matový závěr, ale dokázal vymáčknout pouze opakování tahů. Vojta má tak po čtyřech partiích 3 body a drží se tak v čelní skupince. Ve středu proběhne náročné dvoukolo, ve kterém se již definitivně začne lámat chleba.

Na následující partie se podíváme pohledem našich hráčů:

David: „Nejprve mi los nadělil papírově slabšího soupeře. V partii se ukázalo, že skandinávská je méněcenné zahájení, a tak se mi hrálo s pěšcem více a pozicí bez slabin celkem pohodlně. Výsledkem bylo, že si soupeřka vzala otráveného pěšce na b2 a brzy ztratila kvalitu. Následně jsem měl soupeřku zhruba stejné papírové síly. A nejspíš vlivem únavy, během několika tahů ztratila figuru. V poslední partii byl soupeř papírově výrazně silnější. Nezvykle jsem hrál katalánskou a získal jsem lepší pozici, ale nepřesnou hrou jsem vše zahodil a partie skončila remízou.“

Vojta: „První soupeř byl stejně silný, hrál jsem volžák a postupně přešel do lepší koncovky, která se nakonec povedla. Slabí bílí pěšci padli a byl to bod. Druhá partie proti slabšímu soupeři se mi nepovedla i když jsem stál líp. Hrálo se mi to špatně a ztratil kvalitu. Soupeř si naštěstí nechal dát věčňák. Poslední soupeř byl silnější a já si na něj připravil Marshallův gambit, který vyšel. Soupeř byl brzy prohraný a v 18 tahu se vzdal.“

Před posledními dvěma koly je blízko postupu Vojta musí ale získat ještě bod. Davidovi nařizuje neúprosná postupová matematika obě zbývající partie vyhrát.

Poslední zápasy se hrály pod velkým napětím s vidinou dosáhnutí na vytoužený postup. Přestože zbývající partie našich hráčů skončily remízami, za šachovnicemi se odehrály velké boje. David bojoval v obou partiích nadoraz. V první se sice dostal pod tlak, ale v typicky komplikované pozici získal figuru za několik pěšců. Vzniklá koncovka už ale vyhrát nešla. V závěrečné partii se se soupeřem dlouho přetahoval. Nakonec z taktiky kerá "smrděla" ztrátou figury vytěžil kvalitu a vyhranou pozici. Následně ovšem přišel zkrat při výpočtu výherní kombinace a partie přešla do remízy. Slabou útěchou by mu mohlo být, že i v případě výhry by na postup těsně nedosáhl. David skončil na celkově 14. místě.

Vojta měl v koncovce turnaje pozici trochu jednodušší. Ovšem uhrát 50% proti nejlepším hráčů Čech taky nejde samo. V první partii Vojta vyšel ze zahájení s pasivní pozicí a musel vykrývat hrozby soupeře. To se podařilo a dokonce přešel do nadějné koncovky, ve které ale "jen" nabídl soupeři remízu. Poslední partie se nesla v duchu očekávání remíz zajištujících postup či medailové pozice. Vojtovi se ale pozice po rozehrání partie příliš nepozdávala a tak mu nabízení remízy přišlo nesportovní. Po pročištění šachovnice nakonec soupeři zopakovali tahy. Cenná remíza tak Vojtovi zajistila postup na Mistrovství Republiky a celkově páté místo na Mistrovství Čech.

HD 16, HD 12, Stránky mistrovství

- Karel Jukl -

—————

Zpět