Mistrovství Čech Harrachov 2015

14.11.2015 17:51

Poslední říjnový týden probíhalo v Harrachově Mistrovství Čech mládeže do 16 let. V turnaji, do kterého se probojují jen ti nejlepší hráči (kvalifikace přes RŽL a krajský přebor v Mladé Boleslavi), si zahráli tři naši hráči. David Zvolenský si zahrál v turnaji pro hráče do 14 let a Vojta Dudek s Danem Vasilevem bojovali v kategorii U12.

Turnaj se hraje v klasickém formátu velkých týdenních turnajů pro dospělé. Za osm dní se odehraje devět partií, vždy jedna denně (ve středu bylo dvoukolo). Na partii má každý hráč 1,5 hodiny, ke kterým se mu po každém tahu připočte navíc 30 vteřin. Program celého týdne tak byl poměrně jasně stanoven. Ráno po snídani, která začínala pravidelně v osm hodin, jsme odcházeli do Skicentra, ve kterém se turnaj odehrával. Celé dopoledne se hrála soutěžní partie, po které jsme si došli na oběd do asi kilometr vzdáleného Sporthotelu. Odpoledne jsme se věnovali různým volno časovým aktivitám a na večeři se vydali opět do Sporthotelu. Večer pak probíhaly tréninky a přípravy na soupeře.

Ubytování jsme měli letos zajištěné v penzionu v centru Harrachova, který jsme sdíleli s šachisty z Vlašimi a Sedlčan. Penzion byl na šachové poměry luxusní, s velkou společenskou místností. Z hlediska organizace ale nebyla poloha v centru Harrachova úplně ideální, protože vždy po jídle jsme museli jít cca 20 minut zpět do penzionu a nebyli tak úplně flexibilní z hlediska plánování dalšího programu. Volný čas jsme trávili většinou výlety. Postupně jsme navštívili Mumlavský vodopád, Čertovu horu, skokanský můstek Mamut a harrachovskou cukrárnu. Dalším programem byl oblíbený bowling a závěrečný přátelský zápas ragby. Kdo měl málo šachových aktivit, navštívil šachové přednášky, simultánku nebo turnaj v bleskovém šachu. Oblíbené byly také šachové rozbory s renomovanými trenéry, kteří byli dětem k dispozici ve Skicentru po každém kole.

David Zvolenský odjížděl na turnaj bez zkušeností s velkým turnajem, ale zocelen pravidelnými zápasy v družstvech dospělých. Nasazení na 20. místě z téměř 70ti hráčů slibovalo, že bude o co hrát (8 postupových míst). David měl na začátku stanoven jediný cíl a to dostat se na onliny (prvních pět šachovnic). Ten se mu podařilo splnit již v úterý po dvou výhrách a dvou remízách. V této části turnaje podával David výborné výkony, když udržel neporazitelnost až do sedmého kola a dokázal uhrát remízy s velmi silnými protihráči. Poslední dvě kola se mu ale nepovedla, prohrál je a skončil až za svým nasazením.

Vojta Dudek vstoupil do turnaje špatnou nohou, když prohrál v prvním kole s papírově slabším soupeřem a musel se tak složitě drápat zpět do popředí turnaje. To se mu celkem dařilo, hrál pěkné šachy a povedlo se mu i několik velmi pěkných partií. Vyvrcholením pak byla závěrečné partie, ve které reálně bojoval o postup na Mistrovství republiky. Soupeř se ale na Vojtu dobře připravil a zavedl ho v zahájení do léčky, kterou náš hráč neprohlédl a brzy prohrál. Přesto byl Harrachov pro Vojtu velmi dobrým turnajem s celkovým 19. místem a dobrým výhledem na další ročník, kdy bude hrát stejnou kategorii.

Dan Vasilev vstoupil do turnaje překvapivou výhrou v prvním kole, na kterou ale nedokázal navázat a dostat se do správného turnajového tempa. Postupně se ale zlepšoval, připsal si pár bodů a díky výhře v posledním kole nad silným Pavlem Němečkem zakončil turnaj 10 míst před svým nasazením.

Výsledky kategorie U14

Výsledky kategorie U12

Fotky

Stránky turnaje

-Karel Jukl-

—————

Zpět


Diskusní téma: Mistrovství Čech Harrachov 2015

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.