Mladší žáci vybojovali postup

09.05.2017 23:03

Jako každý rok se v Říčanech konal Krajský přebor mladších žáků Středočeského kraje v šachu, na který jsme i letos vyrazili. Měli jsme trochu problémy se sestavou, protože Vojta Dudek, který měl hájit první šachovnici, dal přednost turnaji Ostravský koník, kde se hrají vážné partie. Nakonec nám k naší radosti kývnul Filip Vopálka z Vlašimi na hostování, a tak naše družstvo ve složení Dan Vasilev, Filip Vopálka, Tomáš Bláha, Pepi Dudková, Kuba Mlýnek a Jirka Bouda bylo kompletní. Byli jsme nasazeni jako čtvrtí, ale tajně jsme doufali, že bychom mohli bojovat o medaili a možná i o jedno ze dvou postupových míst.

 

Sokol Mladá Boleslav – Jawa Brodce 1,5: 4,5

V prvním kole jsme nastoupili proti Sokolu Mladá Boleslav. Od začátku jsme vedli 1:0, protože soupeř hrál jen v pěti. Po pár tazích bylo jasné, že budeme bojovat jen o co nejlepší skóre a rychle jsme vedli 4:0. Do problémů se dostali Tomáš a Filip, Tomáš si nedopočítal kombinaci a přišel o figuru, ovšem soupeř si s pozicí nevěděl rady a Tomáš nakonec vybojoval remízu. Filip se dostal do časovky, snažil se bojovat, ale přišel o materiál a prohrál.

 

Jawa Brodce – TJ Bakov nad Jizerou 6:0

V druhém kole jsme od začátku měli převahu na všech šachovnicích, všem členům družstva se ji podařilo zúročit a výhra byla jasná.

 

Říčany A – Jawa Brodce 5,5:0,5

Ve třetím kole jsme narazili na pozdějšího vítěze, Říčany A, a utrpěli jedinou prohru. Při pohledu na ela soupeřů bylo jasné, že půjde spíše o boj o čest, což se potvrdilo. Kanára zachránil Dan, který se hned na začátku dohodl se soupeřkou na remíze.

 

Jawa Brodce – Říčany C 5:1

Ve čtvrtém kole jsme zasedli proti dalšímu  říčanskému  družstvu  (Říčany jich v turnaji postavili šest). Céčko se v předchozím kole jen těsně prohrálo se silnými Řevnicemi, takže jsme k šachovnicím nastupovali s respektem. Ten se ale rozplynul po pár tazích, protože situace na šachovnicích ukazovala v náš prospěch. Jediný, kdo se trápil, byl Jirka, který odevzdal figuru a do posledního tahu se snažil bojovat o remízu, což se bohužel nepodařilo.

 

Spartak Vlašim – Jawa Brodce 2,5:3,5

V pátém kole jsme nastoupili ke zlomovému zápasu s Vlašimí. Věděli jsme, že případná výhra nás posune velmi blízko k medaili. Zadní šachovnice se blýskly výhrami, kdy postupně své soupeře přehráli Kuba, Jirka i Pepi. Naopak Tomášovi se partie moc nepovedla a pak i Dan musel kapitulovat a stav byl 3:2 pro nás. Dohrával Filip, který měl kvalitu navíc, ale v časovce ji vrátil. Pak se ovšem projevil jako neuvěřitelný bojovník. Dokázal hrát snad půl hodiny na deseti vteřinách, a přestože to soupeř zkoušel různými způsoby, zvítězit se mu nepodařilo a nakonec se domluvili na remíze. Tím se celý zápas otočil v náš prospěch a my jsme se dostali na průběžné druhé místo.

 

Jawa Brodce – Říčany B 4,5:1,5

V předposledním kole jsme nastoupili proti již třetímu soupeři z Říčan, béčku. Zápas měl celkem jednoznačný průběh, prohrál jen Jirka a remizoval Dan, takže jsme zůstali na druhém místě i před posledním kole.

 

Sokol Buštěhrad B – Jawa Brodce 1,5 -4,5

V posledním kole k nám byl los milosrdný, dostali jsme soupeře z druhé půlky tabulky. Rychle vyhráli Kuba, Pepi a Tomáš. Remíza nám k celkovému vítězství stačila, ale věřili jsme ve vítezství, protože všichni naši hráči stáli lépe. Nejvíc se potrápil Jirka, jemuž soupeřka nechtěla dát vítězství zadarmo, takže na něj neustále chystala léčky, ale Jirka ji nakonec udolal.  Naopak chvilková nepozornost stála bod Dana, Filip se se soupeřem domluvil na remíze  a mohli jsme slavit nejen celkové vítězství, ale i postup na Mistrovství ČR v Krnově, které se uskuteční v červnu.

 

- Danka Dudková -

—————

Zpět


Diskusní téma: Mladší žáci vybojovali postup

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.