Šachový Mácháč

28.09.2015 15:46

Máchovo jezero je zajisté oblíbenou turistickou destinací, která po celé léto láká k vodním hrátkám. V říjnu ovšem situace vypadá poměrně odlišně a i při podrobném zkoumání jen těžko narazíte na hlavu nějakého plavce, jak vykukuje z klidné vodní hladiny. Náhodný návštěvník areálu Poslův Mlýn by zřejmě nevěřícně kroutil hlavou a nad davem hemžících se dětí usoudil, že si někdo popletl roční období. Důvodem mumraje ovšem nebyla touha dětí po překročení světového rekordu v otužování, ale Mistrovství České Republiky v rapid šachu mládeže. Šachový klub Jawa Brodce zde zastupovali čtyři hráči: David Zvolenský, Vojta Dudek, Dan Vasilev a Kryštof Mojdl. Doprovod jim dělali Vašek Zvolenský a Karel Jukl. Spolu s ještě početnější výpravou Vlašimáků tak vytvořili bezva partu, která se podporovala nejen za šachovnicemi ale i při sportovních aktivitách, ke kterým lákal areál rekreačního střediska.


Vojta, David, Kryštof a Dan

Přestože je pro naše hráče už samotná účast na Mistrovství ČR dostatečným úspěchem, rozhodně jsme si nepřijeli zablicat. Naším největším bojovníkem byl Vojta, nasazený v kategorii H10 jako 14. Než se ale Vojta stačil rozkoukat v první partii, prohrával rychle 0:1. O to více pak zabojoval v dalších kolech a v úvodní den turnaje již neprohrál. Třešničkou na jeho republikovém představení byla vydřená výhra ve večerním kole nad jedním z favoritů turnaje Richardem Stalmachem, který se pyšní elem 1933 bodů. Druhý den se Vojtovi již tradičně nedařilo a nakonec skončil až 18.

Prohrát může i kluk se státní vlajkou na tričku.

Přesně opačný průběh turnaje předvedl Dan Vasilev. Tomu hned do prvního kola nalosovali třetího nasazeného Luciana Vantucha, se kterým si zahrál na online šachovnici a my tak mohli v klidu sledovat jeho boj na počítači v pohodlí závodní jídelny. Danovi jsme zapomněli oznámit, že je v zápase úplným outsiderem, takže se bez větších obav pustil do silného útoku, z kterého se mu soupeř nevysmekl, takže Dan připsal první bod. Na tuto výhru Dan už nenavázal, takže sobotu končil ve ztrátě. Vše ale napravil v neděli výhrami v posledních dvou kolech a obsadil hezké 20. místo.

Sledujeme onliny s Vítkem Moravcem

Sobotní podvečer bylo potřeba dát odpočinou mozkovým závitům a postarat se o fyzickou stránku našich hráčů. K tom posloužili především fotbalový plácek umístěný hned za chatičkami, ve kterých jsme byli ubytováni, tak i přilehlé hřiště na plážový volejbal, na kterém jsme ale zvolili méně náročnou přehazovanou. Večerní táborák pak děti zhusta ignorovaly a z obrovské nafukovací trampolíny se nám je podařilo zahnat až těsně před večerkou.

Karel doplnil družstvo Vlašímáků

Kryštof Mojdl nenastoupil do turnaje s velkým ambicemi a většina soupeřů byla nad jeho síly. I tak ale uhrál pěkných 2,5 bodu, které ale stačili pouze na 42. místo. Těžkou pozici měl i David Zvolenský v nejsilnější kategorii do čtrnáctiletých. Nasazen jako 31. se se svými soupeři pral statečně a i přes velké množství remíz zaznamenal porážky pouze s hráči s elem 1800+. Odměnou mu pak byl posun o rovných 10 míst oproti nasazení.

- Karel Jukl -

—————

Zpět