TJ Spartak Vlašim B - Jawa BRODCE B 5:3

07.11.2012 01:59

Jako poslední z našich družstev si zahájení sezóny užilo B-čko, které hraje v liché týdny a má tak k dispozici nejširší kádr. K prvnímu zápasu na horké půdě Vlašimi jsme ale nastoupili bez třech hráčů základní sestavy, když zdravotní komplikace znemožnily nastoupit Milanovi Holubovi a na jeho místo musel na poslední chvíli zaskočit Jirka Černý.

Ve Vlašimi nás každopádně čekal prestižní zápas s ambiciózním týmem a v duchu jsme si říkali, že při soustředěném výkonu by remíza nemusela být nereálná. Nic ale nebylo tak daleko od pravdy. Ještě než jsme stačily zahřát židle v klubovně Kulturního domu Blaník, tak jsme prohrávali 1:0. O tento dáreček na uvítanou se zasloužil Otto Frischmann. Otto se na zápas pečlivě připravil a do Sicilky si za černé nachystal zajímavý tah Jb4. V zápase mu ale nedošlo, že hraje úplně jinou variantu a soupeř tak jeho rozdivočelého koníka jednotahově zchladil. Bez figury potom proti silnějšímu soupeři nemělo cenu v partii pokračovat.

Pak byl na štěstí chvíli klid. Z poklidného dumání nad šachovnicemi vyčnívala pouze partie Jirky Feierfeila, který stál proti panu Innemannovi  aktivněji a nakonec i zaslouženě zvítězil. Mezitím se ovšem nezadařilo Jirkovi Černému, který nezachytil soupeřův nástup na matové kombinace a bez většího odporu kapituloval.

Štěstí ve své partii měl Honza Dvořák, když se jeho soupeř dobrovolně připravil o figuru.

Dvořák, Jan - Zvára, Filip: 15. exd5 Sf6??

Bohužel pro černého, nelze po sebrání střelce na c6 dobrat věž pro vidličku na b7 s další proměnou pěšce.

Herní styl Jirky Třebického se neustále přiostřuje, i když se zdá, že jeho nejnovější strategie: „Nejlépe útočí ten kdo nerochuje a když už, tak nikdy ne na stejnou stranu jako soupeř“ příliš bodů nepřináší. Rozhodně však neplatila na Davida Zváru, pro kterého nebyl problém si spočítat, že do útoku na nekrytého krále se vyplatí nějakou tu figuru investovat.

Třebický, Jiří - Zvára, David:  20. bxa3

Jirka ještě mohl podržet bod e4 koněm, ale po tahu v partii se jeho pozice rozpadla úplně.

Karel Jukl se snažil celou partii vyrovnávat hru. V závěru mu pak jeho soupeř několika pasivními tahy umožnil převzít iniciativu, což partii v poměrně dlouhé časovce rozhodlo, a to i přesto že se v časovém presu oba soupeři dopustili pár nepřesností.

Smolnou partii si vybral Petr Hroník. Proti silnějšímu soupeři mohl v horší koncovce s koněm proti střelci ještě dlouho bojovat o remízu. Místo toho si králem odstoupil od napadeného pěšce. Toho soupeř okamžitě slupnul a Petr se rovnou vzdal.

Hrdinou zápasu mohl být Martin Vnouček a navázat tak na zázračný výkon ze zápasu C-čka. Nestalo se. Martin v pozici na diagramu zvolil špatnou variantu. V časovém presu ztratil veškerou výhodu a koncovku neudržel.

Vnouček, Martin - Hašek, Tomáš: 23. Vc7 Sxf3

Martin na místo logického dobrání střelce, po kterém bílý vynuceně ztrácí materiál, zvolil nic nezískávající výměnu dam (24. Vxd7).


Závěrem je třeba říci, že soupeř vyhrál zaslouženě a my jsme mu to několika zbytečnými chybami pouze ulehčili.

 

TJ Spartak Vlašim B   JAWA Brodce B
Vojta Pavel (V, ZK) 2202 1 - 0 1973 Hroník Petr (ZK)
Zvára David (V) 2102 1 - 0 1739 Třebický Jiří
Horák Vladimír 1972 1 - 0 1772 Frischmann Otto
Innemann František 1861 0 - 1 1873 Feierfeil Jiří (V)
Houdek Daniel 1884 1 - 0 1794 Černý Jiří
Hašek Tomáš (K) 1820 1 - 0 1631 Vnouček Martin
Vonderka Lukáš 1730 0 - 1 1736 Jukl Karel (K)
Zvára Filip 1626 0 - 1 1360 Dvořák Jan
  5 : 3  

 

-Karel Jukl-

—————

Zpět


Diskusní téma: TJ Spartak Vlašim B - Jawa BRODCE B 5:3

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.