Žákovská liga se rozjela v Sedlčanech

04.10.2015 16:31

Jako každý rok, i letos byl zahájen nový ročník turnajů žákovské ligy v Sedlčanech. Rozjezd byl sice i letos pomalý, ale pro náš oddíl mimořádně úspěšný. Každý den se přeci jen nepodaří celý turnaj vyhrát a navíc přivézt pět medailí.

Pohled na startovní listinu sedlčanského turnaje nenabízel příliš optimistický pohled. Počet přihlášených hráčů zdaleka nedosahoval 70-ky (loni 80) z toho bylo pouze 14 hráčů s elem nad 1200 (loni 24). Znatelná byla hlavně nepřítomnost těch nejsilnějších hráčů. Nejlepší hráči z Říčan se již od loňského roku na RŽL příliš neobjevují a dávají přednost intenzivnímu tréninku a hraní vážných partií v pomalejším tempu. Vlašimští zase chyběli z důvodu náročného programu vyplněného Mistrovstvím Evropy a oblíbeným turnajem ve Vysokých Tatrách.

 

V turnaji A se tak objevili rovnou čtyři naši hráči a to při neúčasti Pepy Páši a Martina Bláhy, kteří již žákovské lize odrostli. Chyběli i Vojta Štěpán, Dan Vasilev a Otta Fischer, když poslední dva jmenovaní dali přednost fotbalu. S nastupující zimou si fotbalové soutěže mládeže dají pauzu a tak by se měl navýšit i počet dětí na turnajích. David Zvolenský a Vojta Dudek byli do turnaje nasazeni jako dva nejsilnější hráči a toto nasazení i zpečetili rychlou remízou v posledním kole, která jim zajistila nejvyšší příčky na bedně. Pro oba naše hráče se jedná o dosud nejlepší umístění v turnaji žákovské ligy, ke kterým je jim třeba srdečně pogratulovat. Doufám, že kluci si užijí svých pár minut slávy a od příště budou pořádně bojovat i v posledním kole i s rizikem prohry a horšího umístění. Ze soupeřů našich hráčů budil největší respekt Dan Žák ze Stříbrné Skalice, který se k aktivní hře vrátil po roční pauze. V souboji o čelo turnaje ale Dan podlehl našemu Davidovi, který mu tak oplatil porážku ze souboje v Regionální soutěži družstev. Dramatický souboj o třetí místo se pak odehrál mezi Danem Žákem a Janem Bohuňkem z Říčan. Ve velmi ostré partii Dan napodobil slavnou partii Davida Navary, když již ve střední hře konfrontoval svého krále tváří tvář s králem soupeře. Honzovi se nepodařilo situace využít a správné tahy k utažení matové sítě nenašel. Navíc doplatil na slavné falešné pravidlo legendárního týneckého hráče Jirky Černého “Když dám šach, nemohu dostat mat” o jehož nepravosti se stejně jako Jiří přesvědčil, když soupeř jeho šach vykryl odtažným protišachem. Vlastně rovnou odtažným matem. Dan si tak zajistil třetí místo na stupních vítězů. V turnaji A se poprvé představili Tomáš Bláha a Kryštof Mojdl. Oba kluci si velmi dobře poradili s pomalejším tempem i povinným zápisem partií. Pokud jim tento přístup vydrží i na dalších turnajích, půjde i jejich výkonnost brzy nahoru.

 


Vojta Dudek, David Zvolenský, Dan Žák

Na turnaji jsem měl příjemnou povinnost dohlížet na hladký běh turnaje A, který se odehrával v  jiné části budovy KDJS než ostatní turnaje, takže jsme nemohl podrobně sledovat hru dalších našich hráčů. Byla to škoda, protože se opravdu snažili. Jako pravý mušketýr se v B-čku zachoval Vašek Zvolenský. Dívky nechal galantně vyhrát a kluky nemilosrdně trestal. Pět uhraných bodů mu tak vyneslo třetí místo turnaje mezi chlapci. Vítězkou B-čka se stala Hana Bartošová. Tato šikovná hráčka nám na jaře pomáhala v bojích na Šachových Zaječicích a tak bylo naší povinností ji fandit i na tomto turnaji. Hanka ale naší pomoc příliš nepotřebovala. Její výkonnost šla přes léto obrovským způsobem nahoru a žákovské béčko tak pro ni bylo procházkou růžovou zahradou, kterou zakončila stylově a svým soupeřům nadělila kanára, když získala plný počet bodů. Poprvé si v turnaji B zahrál i náš nejmladší hráč Kuba Mlýnek a rovnou úspěšně ziskem třech bodů.

 

Ondra Marhold, Ondra Hrabě, Vašek Zvolenský

 

I v turnaji C se našim hráčům dařilo. Na druhé místo se probojoval Honza Hašek a na místo třetí Filip Hrubý. Celebritou turnaje C byla teprve šestiletá Eliška ze sympatické šachové rodiny Helebrandů z Poříčí. Eliška se bude muset ještě chvilku na turnajích otrkávat než dosáhne větších úspěchu a my jí přejeme aby tuto strastiplnou cestu zvládla a u šachů vydržela co nejdéle. Snad jí k tomu povzbudily i dvě ocenění, které si ze Sedlčan odvezla za nejmladší hráčku a za třetí místo mezi děvčaty v C-čku.

 


Honza Hašek, Franta Jelínek, Filip Hrubý

 

Vojta Mojdl, Eleška Helebrandová

 

Výsledky turnajů A, B, C - Fotky

 

-Karel Jukl-

—————

Zpět